Even voorstellen ...

EV 5: Dirk-Jan

Dertig jaar geleden geboren en getogen in Nieuw-Lekkerland. Getrouwd en vader van drie kinderen. Speelt graag in de woonkamer een paar nummertjes op zijn gitaar en wandelt tegenwoordig vanuit zijn voordeur zo het werelderfgoed Kinderdijk in. Toen hij vijf was, herkende hij al alle automerken. Nu werkt hij als verkoper bij Ford Wensveen. Mogen wij je voorstellen aan: Dirk-Jan!

Vanaf hun trouwdag woonden Dirk-Jan en zijn vrouw enkele jaren in zijn geboorteplaats Nieuw-Lekkerland. Ze huurden een woning en waren als starters op zoek naar een koopwoning. Kennissen verhuisden naar een molen. Voordat hun woning in Kinderdijk op de markt kwam, polsten ze eerst bij Dirk-Jan en zijn vrouw of zij interesse hadden. “Kinderdijk is een heel leuk, klein en gemoedelijk dorp. Vlakbij de woning is een mooie speeltuin voor de kinderen. En je bent alsnog heel dichtbij Nieuw-Lekkerland. De keuze was snel gemaakt.”

“Wij hebben een tweeling van negen, een jongen en een meisje en onze jongste dochter is vier jaar. Ze gaan naar dezelfde basisschool in Nieuw-Lekkerland waar ik op zat. Dat voelt bekend en vertrouwd aan. Hoewel de meeste leerkrachten waarvan ik les heb gehad inmiddels met pensioen zijn. Wel een bijzonder beroep als je verschillende generaties in je klas krijgt. Ik vind het fijn dat ik hen zelf iedere dag naar school kan brengen. Dat is het voordeel van dichtbij wonen en werken. En omdat ik bijna altijd op zaterdag werk, is woensdag mijn ‘weekenddag’”.

Op het VMBO koos Dirk-Jan de richting economie. “Eerlijk gezegd omdat ik nog niet precies wist wat ik wilde en ik doorhad dat ik beter was met mijn hoofd dan met mijn handen. Ook had ik mij bedacht dat ik iets met auto’s wilde. Mijn vader is automonteur, vandaar de interesse waarschijnlijk. Op een gegeven moment ging ik op zaterdagen ook regelmatig mee naar de garage.”

Daarom kende Dirk-Jan toen hij vijf jaar was al alle automerken uit zijn hoofd. “Ik kan mij alleen niet herinneren dat ik een bepaalde voorkeur had voor een merk. Mijn vader heeft bij de Peugeot en Volkswagen garage gewerkt, maar ook daar had ik geen voorkeur voor. Als ik nu dan toch een voorkeur moet noemen, de Lamborghini, dat heb ik denk ik altijd wel echt een tof merk vanwege het model.

Tijdens een bezoek aan een open dag sprak Dirk-Jan een student die commerciële economie studeerde en autoverkoper wilde worden. De keuze voor een vervolgopleiding was voor Dirk Jan toen snel gemaakt. Na het behalen van zijn VMBO-diploma ging hij commerciële economie studeren aan het Rotterdamse Hoornbeeck college.

In het tweede jaar van zijn studie liep Dirk-Jan tien weken stage bij Ford Wensveen. “Je mocht zelf je stageplaats uitkiezen. Een klasgenoot van mij had al eerder stagegelopen bij Ford Wensveen en dat was hem heel goed bevallen. Het was ook nog eens dichtbij huis. Na mijn stageperiode vroeg  Theo mij of ik op de zaterdagen wilde blijven werken. Die kans heb ik gelijk aangepakt. Door de zaterdagen bij Ford Wensveen te werken kon ik beetje bij beetje het vak leren. Ik werd gelijk in het diepe gegooid. ‘Ga maar verkopen!’ Dat begon natuurlijk met het voorlezen van het prijskaartje en de specificaties. Theo en Ronald voerden de inruiltaxaties uit. Ik leerde zo al snel omgaan met verschillende type mensen en ook om de juiste wensen van de klanten in een gesprek naar voren te halen. Als het nodig was dan werkte ik in de vakanties ook. Ik heb hier ontzettend veel geleerd. Zowel voor mijzelf als voor Ford Wensveen was het niet de intentie dat ik na het behalen van mijn diploma zou blijven. Er waren op dat moment voldoende verkopers in dienst. Na mijn studie ben ik dan ook elders gaan werken.”

Zo heeft Dirk-Jan uiteindelijk vijf jaar bij een Volkswagendealer gewerkt op verschillende filialen. “Ook daar heb ik veel geleerd. Het was een erg groot bedrijf met veel verschillende collega’s, waardoor er een heel andere dynamiek was. Ik heb hier veel geleerd en een goede basis meegekregen. Intern heb ik een verkopersopleiding gevolgd. Uiteindelijk moet je groeien op technisch gebied en ook op verkooptechniek.  Dit leer je vooral door ervaring. Het contact leggen met mensen heb ik nooit als een obstakel gezien. Ik vind het fijn om met mensen om te gaan en door ervaring leer je de klant aanvoelen. Een tevreden klant is voor mij het allerbelangrijkste.”

Toen er een vacature bij Ford Wensveen vrijkwam, kreeg Dirk-Jan een belletje van Ronald met de vraag of hij interesse had. Er kwam een gesprek met Theo tot stand en nu werkt hij hier alweer vijf jaar. Dichter bij huis en in een kleinere setting.

"Dat Ford Wensveen al drie generaties lang bestaat, straalt vertrouwen uit naar klanten en ook onder de collega’s. Ik vind een compact bedrijf fijn. Ik ken alle collega’s en praktisch alle klanten die bij mij in de showroom zijn geweest. Hier bouw ik ook echt een relatie op met klanten. Want vaak komen zij weer terug zodra zij iets nieuws willen. Door een goede relatie verwijzen ze familieleden, vrienden of kennissen ook vaak door. Zodoende komen de meeste nieuwe klanten via mond-tot-mondreclame. Hoewel er tegenwoordig ook heel veel via leads van internet komen.”

De zaterdag is nog steeds de meest drukke dag waarop mensen de showroom bezoeken. “Het klink misschien cliché, maar iedere dag is toch weer anders omdat je met andere mensen en wensen te maken hebt. Tegenwoordig hebben veel mensen zich al goed ingelezen op internet. Daarnaast hebben particulieren heel andere wensen dan zakelijke klanten, die bijvoorbeeld voor een bedrijfswagen komen. Dan gaat het gesprek weer veel meer over laad- en trekvermogen in plaats van strakke lijnen in het design.”

Dirk-Jan is naast de afspraken met klanten ook veel tijd kwijt met de administratieve afhandeling en het volgen van de geplaatste orders. Denk aan het maken van offertes, taxatierapporten uitwerken, financieringen aanvragen, bestellingen volgen, klanten informeren, foto’s van occasions en voorraad maken voor internet, kentekens aanvragen en nog veel meer. Na zijn werk ontspant Dirk-Jan graag door met zijn zwager een balletje te slaan op de tennisbaan in Nieuw-Lekkerland. Hij heeft hiervoor geen lessen genomen, het is voornamelijk voor de fun. Hij speelt ook graag een paar nummertjes op zijn gitaar in de huiskamer. “Dat vind ik wat gezelliger dan apart in een kamer. Ik heb het mijzelf aangeleerd op de gitaar van mijn moeder. Ik heb wel een jaar drumles gehad, maar een drumstel zet je niet zomaar midden in de woonkamer.”

Waar Dirk-Jan zelf in rijdt? “In een Ford Fiesta ST Line! Een fantastische auto waar ik heel blij mee ben. Hij is net wat sportiever door het strakke onderstel, de velgen en extra bumperset dan de andere Fiesta modellen. Overigens vind ik veel Ford-modellen mooi die ook nog eens technisch goed in elkaar zitten. Waar ik heel erg naar uitkijk is de komst van de Ford Mustang Mach-E. Zo mooi en volledig elektrisch. Daar wordt iedereen enthousiast van!