Even voorstellen ...

EV 6: Ronald

Geboren en getogen in Dubbeldam en inmiddels met zijn vrouw en twee dochters op dit eiland van Dordrecht helemaal gesetteld. Hij komt uit de tijd dat offertes nog met de hand werden geschreven en is inmiddels alweer 21 jaar in dienst bij Ford Wensveen. Mogen wij je voorstellen aan: Ronald!

Dubbeldam werd in 1970 toegevoegd aan de gemeente Dordrecht en maakt sindsdien, als wijk, deel uit van deze stad. Voordat Ronald hier definitief ging wonen, heeft hij nog wel een paar uitstapjes gemaakt. Na zijn studie woonde en werkte hij in Den Haag. Hij studeerde aan de IVA Business School. Studenten met interesse in auto’s, jachtbouw of watersport vinden bij IVA Business School een leuke, gestructureerde studie met een uitstekende aansluiting op een baan. Zoals autoverkoper, technisch manager, een economische of managementfunctie of jachtmakelaar. Ronald koos voor autoverkoper.

Dat was een gerichte keuze. Zijn ouders hebben jarenlang een autobedrijf in Dordrecht gehad, ze waren dealer van Hyundai. Automatisch ging Ronald die richting op. Hij deed dit overigens niet met de intentie om het familiebedrijf over te nemen. “Ondernemen is weer een andere tak van sport. Ik vind het verkopen van auto’s leuk, maar de business kant laat ik graag aan mij voorbijgaan.”

In Den Haag startte Ronald bij een Hyundai dealer. “Die lijntjes waren zo gelegd, want alle dealers kenden elkaar. Ik startte als junior verkoper. Het was een dynamisch werkomgeving en in korte tijd heb ik veel geleerd. Qua automerk keek ik toch wel meer naar Ford. Toen de Ford Focus uitkwam was ik helemaal verkocht. Dat vond ik echt een heel bijzondere auto. Als ik een overstap zou maken, dan zou dat naar Ford zijn. Toen ik 22 jaar geleden een advertentie van Ford Wensveen voor een ervaren verkoper las, heb ik direct gereageerd!”

Ronald kwam samen met Theo te werken. De vader van Nico was altijd ondersteunend aanwezig. “Voor de klantenbinding, heel belangrijk! In Alblasserdam waren de klanten veel gemoedelijker dan in Den Haag. Dat is nog steeds zo. Ik pas hier waarschijnlijk ook beter dan in het Haagse. Na 22 jaar vind ik het oprecht nog steeds een mooi merk om voor te werken. Met de jaren waardeer je het merk ook op een andere manier steeds meer, omdat je steeds meer verdieping krijgt. De werkomgeving draagt er natuurlijk ook aan bij dat ik hier alweer 22 jaar zit. Theo en Nico laten je heel vrij in de manier waarop je werkt. Ik hoor in mijn omgeving weinig van bedrijven waar ze het volste vertrouwen in je hebben. Natuurlijk moeten er targets gehaald worden. Maar ik ben geen verkoper die pusht. Klanten moeten tevreden zijn. Liever geen verkoop dan ontevreden op langere termijn. En zo zit iedereen hier erin.”

“De toegevoegde waarde die je voor de klant bent, is in de afgelopen jaren wel veranderd. Ik ben gestart in de tijd dat je nog werkte met handgeschreven offertes en je de verkoop met de hand uitwerkte en later overtypte. Als verkoper was je toen alwetend. Klanten brachten echt een dagdeel in de showroom bij je door om alles te weten te komen over de auto. Klanten zoeken nu van tevoren al veel meer uit en je hebt meer een aanvullende functie voor vragen. Je bent nu ook meer bezig met financieringsmogelijkheden. Nu is dat heel normaal, 22 jaar geleden bijna ondenkbaar. Een auto aanschaffen vinden mensen nog steeds leuk en mooi. Nieuwe modellen, nieuwe technieken. Vaak is het om van A naar B te verplaatsen, maar de look en het gevoel wil ook nog steeds wat.”

Ford Wensveen draagt de slogan “verrassend persoonlijk”. Ronald snapt dat wel.

“Met mensen werken vind ik vooral heel leuk. Hier ontmoet je heel veel mensen. Met particulieren klanten en bedrijven bouwen wij een langdurige relatie op. Dat gaat eigenlijk vanzelf wanneer je oprecht geïnteresseerd bent. Wanneer je elkaar goed kent dan voel je ook sneller aan waar de behoeftes liggen van een klant bij de aanschaf van een auto, maar ook voor de service. Persoonlijke benadering vinden mensen heel fijn. Dat kan hier ook omdat we met een relatief klein en standvastig team werken. We kennen iedere klant bij naam en weten exact wat er speelt. Het mooie is dat, als je hier al langer werkt, de kinderen of kleinkinderen uiteindelijk ook bij je terecht komen. Dat geeft heel veel voldoening. We hebben bij Ford Wensveen veel trouwe klanten die geen ander merk overwegen. Je zet dan onbewust misschien wel een stapje extra, omdat het meer eigen voelt. Zo stond er eens een klant met een lege accu thuis. Dan rijd ik gewoon even heen en weer om te helpen met opladen. Ik laat hen niet wachten op de ANWB.”

Ronald werkt van dinsdag tot en met zaterdag. Hij heeft altijd een laat weekend, zoals hij dat zegt. “Dat ik altijd op zaterdag werk, maakt voor mij niet zoveel uit. Ik tennis graag en dat kan op alle dagen. Net zoals fietsen en hardlopen. Ik mag graag een rondje maken op de racefiets of mountainbike. Even lekker je hoofd leegmaken. Ik ben echt een natuurmens. De Nieuwe Biesbosch, is nog niet voor iedereen bekend, maar prachtig! In Utrecht en Arnhem fiets ik ook graag, maar de Biesbosch is lekker dichtbij huis. Sinds kort volg ik ook pianoles samen met mijn dochters. Ik wilde altijd al een muziekinstrument bespelen. Heel leuk om dit samen met mijn dochters te doen.”

Ronald houdt van autorijden. Hij kijkt dan ook altijd uit naar de nieuwste modellen die komen om deze  uit te testen. Dat hij autorijden fijn vindt, is waarschijnlijk ook de reden dat het gezin vaak met de auto op vakantie gaat in plaats van te vliegen. “Autorijden vind ik fijn en praktisch. Je kunt alles meenemen wat je wilt. De luxe van hier werken is dat ik, afhankelijk van de vakantie, kan kiezen welke auto ik meeneem. De laatste vakantie heb ik zelfs om praktische redenen een busje gekozen. Ik rijd nu zelf een Ford Focus Station. We wisselen regelmatig van auto zodra er weer nieuwe demo-modellen binnen zijn. Je moet je auto uiteraard wel netjes houden, want we zetten ze als demo in en verkopen ze uiteindelijk ook. Maar ik ben van nature netjes op mijn auto, dus dat voelt niet als een extra opgave.”